Taчка – запета

Почетак приче о суициду

Препуна Дворана „Винавер“ нам много тога говори. За почетак – да је људима потребна прича о проблемима младих људи. Суицид је један од њих. У Србији се о томе мудро ћути. Нажалост. Говоре само медији језиком сензационализма препуним безосећајности. Један изгубљени млади живот ће продати тираж. Ми ћемо те новине купити или ћемо окренути главу када их угледамо. Али, проблем остаје. Опстаје. Постаје све већи! Ми смо решили да започнемо причу.

На иницијативу Ђорђа Иванковића, младог, талентованог момка смо и одлучили да наша Установа буде место у коме ћемо проговорити о суициду, суицидним мислима и осећањима. Циљ програма „Тачка-запета“ је био да се млади људи упознају са потешкоћама које неке особе имају у нашем друштву, као и да их охрабримо да се јаве стручним лицима који им могу помоћи у превазилажењу истих. Педагошки саветник Биљана Дробњак је током излагања истакла да млади људи непрестано трагају за личним, али и колективним идентитетом, да имају потребу да буду признати у друштву, да буду део групе. Уколико не успеју у тој замисли, постају равнодушни, асоцијални, депресивни. Таква стања могу довести до тежих девијантних облика понашања као што су алкохолизам, наркоманија, насиље, криминал, суицид.

Суицид је, нажалост, још увек „табу тема“ у нашем друштву. О њему гласно говоре већ поменути новински чланци. Марина Вуковић Пантелић, мастер социолог, истакла је да је Америчка асоцијација за суицидологију непрестано упозорава да више од 50 научних студија потврђује да одређени начин извештавања о самоубиству може да повећа шансе да рањиве особе имитирају такво понашање.

„Коцка је бачена“. Озбиљна тема је отворена. Искрено се надамо да ће предавање одржано у Библиотеци шабачкој бити само почетак разговора о суициду. Да би се суочили са проблемом, морамо га упознати и дефинисати. Ми као лаици то нисмо у стању да учинимо. Зато позивамо стручна лица да дају свој допринос. Не смемо више ћутати. Немамо право на то!

http://bibliotekasabac.org.rs/pocetak-price-o-suicidu/

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: